persbericht

20 / 02 / 2020

terug naar press room

Bijzonder 75-jarig bevrijdingsfeest op Jersey en Guernsey

Kanaaleilanden vieren met Liberation 75 bevrijding van het enige stukje bezet Brits grondgebied

Jersey en Guernsey, de Britse Kanaaleilanden werden op 30 juni 1940 bezet door de Duitsers en zijn daarmee de enige stukjes bezet Brits grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vijf jaar later, op 9 mei 1945 werden ze bevrijd. Dat is nu 75 jaar geleden en dat wordt groots gevierd met Liberation 75. Zeven maanden lang, van april tot en met oktober, worden zowel op Jersey als Guernsey tal van festiviteiten en activiteiten georganiseerd.  

Tot de activiteiten behoren War Tour boottochten, speciale rondleidingen, bevrijdingsfeesten, het Liberation Film Festival en wandelingen met gids. De deuren van oorlogsbunkers en andere historische gebouwen gaan open en op Liberation Day 9 mei gaat natuurlijk de vlag uit. Voor meer informatie over een afwisselende reis vol bevrijdingshistorie neem je contact op met Kanaaleilandenspecialist Sunair Vakanties. Dat kan per e-mail: kanaaleilanden@sunair.nl of per telefoon voor een persoonlijk advies: 0172-782040.

Radio Tower Jersey
Bezoek bijvoorbeeld eens de bekende Radio Tower op Jersey. Deze betonnen observatietoren is in de Tweede Wereldoorlog gebouwd door de Duitse bezettingsmacht als onderdeel van de Atlantikwall. Behalve strategisch ligt de toren prachtig gesitueerd op het zuidwestelijkste puntje van Jersey, op een klif. De zes verdiepingen tellende toren is gerestaureerd in Bauhausstijl en je kunt er tegenwoordig zelfs overnachten. Na een bijna eindeloze wenteltrap word je beloond met een spectaculaire lounge en een adembenemend uitzicht.

Meest versterkte gebied van Europa
De Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog was voor de eilanders de meest ingrijpende gebeurtenis van de 20ste eeuw. Op 18 juni 1940 werden ouders voor de keuze gesteld om hun kinderen te laten evacueren. Ze kregen vier uur de tijd om een besluit te nemen dat verstrekkende gevolgen zou hebben voor hun verdere leven. Tien dagen later beleefde Guernsey de eerste luchtaanval en op 30 juni begon de bezetting. Binnen de kortste keren waren er net zoveel Duitse soldaten als bewoners op het eiland. De Kanaaleilanden werden omgebouwd tot een van de meest versterkte gebieden van Europa.

Over Sunair
Vakanties naar de Kanaaleilanden boek je bij Sunair Vakanties. Op www.sunair.nl vind je alle informatie. Je vliegt vanaf Rotterdam of Groningen Airport. Vraag de 48 pagina’s tellende brochure Kanaaleilanden aan, kijk op www.sunair.nl/kanaaleilanden, e-mail naar kanaaleilanden@sunair.nl of bel naar: 0172 – 78 20 40. Kijk voor meer info ook op www.visitguernsey.com. 

Sunair Vakanties is een zelfstandige Nederlandse reisorganisatie en dé specialist op het gebied van stedentrips en vakanties naar de Kanaaleilanden. Sunair Vakanties verzorgt al meer dan 30 jaar vakanties voor vele duizenden tevreden klanten. De jarenlange kennis en ervaring en de uitstekende reputatie in binnen- en buitenland hebben aan dit succes bijgedragen. Sunair is aangesloten bij de ANVR, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en de Stichting Calamiteitenfonds Reizen.