persbericht

16 / 11 / 2022

terug naar press room

Haglöfs wederom gesloten op Black Friday

‘De gevolgen voor milieu en maatschappij zijn gewoon te groot’

Ook dit jaar sluit het Zweedse outdoormerk Haglöfs waar mogelijk alle winkels en operationele activiteiten tijdens Black Friday. Haglöfs is er klaar mee om op enigerlei wijze bij te dragen aan de meest agressieve verkoopgerichte dag van het jaar. In plaats daarvan zullen ze het personeel aanmoedigen om de tijd in de frisse buitenlucht door te brengen.

Haglöfs neemt al jaren stelling tegen overmatige consumptie en de ecologische en sociale gevolgen daarvan. Op Black Friday, de meest beruchte winkeldag van het jaar, heeft Haglöfs altijd tegengesteld gehandeld. Door op die dag juist de prijzen te verhogen, de winst aan goede doelen te schenken en tweedehands producten te promoten in plaats van nieuwe producten.

‘De ecologische en sociale gevolgen van Black Friday zijn gewoon te groot voor ons om ooit deel te nemen,’ aldus Fredrik Ohlsson, CEO van Haglöfs. ‘We hopen dat onze tegengestelde acties op zijn minst zullen helpen de aandacht te vestigen op de problemen van overmatige consumptie en systematische en grootschalige kortingen die ons in de verkeerde richting leiden.’

Hoewel seizoensverkopen al lang een integraal onderdeel zijn van de kledingindustrie en een manier bieden om te hoge voorraadniveaus te verminderen, is er de afgelopen jaren een trend geweest om frequente kortingen te gebruiken als verkoopstrategie. Bedrijven produceren vaak afgeprijsde producten speciaal voor verkoopevenementen als Black Friday met als enig doel hun verkoop verder te vergroten. De gevolgen gaan verder dan overmatige consumptie en de daarmee gepaard gaande milieudruk. De systematische kortingen die ten grondslag liggen aan Black Friday-evenementen, dragen ook in hoge mate bij aan het verlagen van de productiekosten en de salarissen van werknemers in de hele toeleveringsketen. 

Over Haglöfs

Haglöfs werd in 1914 in Zweden opgericht door Wictor Haglöf en is vandaag de dag de grootste leverancier van outdoorkleding en -accessoires in Scandinavië. Haglöfs heeft meer dan 500 producten in haar collectie, verdeeld over de productgroepen kleding, schoenen, rugzakken en slaapzakken. 

Het merk heeft als doel kleding en accessoires te ontwikkelen en produceren die het outdoorleven aangenaam maken: betrouwbaar, duurzaam, functioneel en met een minimale impact op de natuur. Vol trots en passie zorgt Haglöfs ervoor dat je beter presteert, er beter uitziet en je beter voelt. Het innovatieve merk wil mensen inspireren om eropuit te trekken en te genieten van alles wat de natuur te bieden heeft.