Iedereen geniet op de Oerse Dorsdag

De Oerse Dorsdag viert zondag 18 oktober 2015 haar eerste lustrum

De Oerse Dorsdag viert op zondag 18 oktober zijn eerste lustrum. Het belooft een mooi feest te worden. Molenaar John de Jongh legt uit waarom het drukbezochte evenement zo gewaardeerd wordt. ‘Op de Oerse Dorsdag komt alles samen: graanveld, korenmolen en bakkerij. We hebben in de Kempen een rijke broodtraditie die hier in alle facetten aan bod komt. Iedereen, van jong tot oud, zie je genieten. Brood leeft!’ 

In augustus is tijdens de oogstdag het koren van het land gehaald en te drogen gelegd op de mijt. De Lanz-Bulldogclub uit Zeelst komt het graan dorsen. Ze gebruiken hiervoor een dorskast die wordt aangedreven door een klassieke stoommachine. Zo worden de graankorrels verwijderd uit de rijpe aar. ‘Daarna scheiden we het kaf van het koren’, aldus De Jongh, ‘zodat we een schone opbrengst hebben.’

Entree is gratis
In de open bakkerij van de Oerse Molenbakker is te zien hoe desem- en speltbroden worden gebakken. De molen is tijdens de Oerse Dorsdag open voor bezichtiging en bij voldoende wind wordt er gemalen. De Tractormennekes laten zien hoe verschillende oude gereedschappen vroeger werden gebruikt. Voor de kinderen is er een springkussen en een zandbak. De Jongh: ‘Zelfs de brandweer komt dit jaar een uitgebreide demonstratie geven. Iedereen is van harte welkom en de entree is gratis. Mooi toch?’

ALLE PERSBERICHTEN VAN DE OERSE MOLENBAKKER

DOWNLOAD TEKST

CONTACTPERSONEN

AdriënneAdriënne van de Vorst
+31 (0)6-54966206
info@vandevorstpr.nl

wilWil van de Vorst
+31 (0)654-224488
wil@vandevorstpr.nl